רשלנות רפואית באבחון רפואי מתייחסת לשלל מקרים העשויים להתרחש בשלב המקדים של קבלת המטופל, איבחון מצבו הרפואי וקביע דרך הטיפול הנאותה והטובה ביותר בעבורו . בין אלה ניתן למנות גם גילוי מאוחר של מחלה אשר הוביל להפחתת סיכויי ההחלמה ממנה. בכל אותם המקרים, החולה נושא את המחלה מבלי שהיא התגלתה עד לשלב מאוחר ומתקדם, שאז הטיפול הרפואי שהיה יכול להינתן ולהוביל לאפשרות ריפוי ממנה נפגע באופן משמעותי. כך למשל, מקרים של אי גילוי סרטני במועד, כאשר רשלנות הרופא עשויה להיתבטא בכך שהוא לא שם לב לתלונות החולה והפנה אותו לבדיקות המתאימות אשר בעזרתן יכול היה הרופא לאבחן את המחלה במועד.
ברוח זו, פסק בית המשפט פיצוי בסך 2 מיליון ₪ נגד רופא שלא איבחן מפרצת מוחית אצל פצינט שהתבטאה בדימום לחלל המוח. במקרה אחר, הפיצוי שנפסק לחולה עמד על כ- 4 מליון ₪, לאחר שרופא לא איבחן את מחלת הריאות בה הוא לקה , עד למועד בו המחלה פגעה בריאותיו בצורה בלתי הפיכה ולנכות בשיעור של % 100. במקרה נוסף, הרופא לא איבחן סרטן שהתפשט בכף רגלה של חולה ושלח גרורות לגופה דבר שהוביל לפטירתה. הפיצוי שנפסק במקרה זה עמד על סך של כ- 500,000 ש"ח.
נהוג לבדוק את התנהלות הגורם הרפואי המטפל במקרים אלה בכמה שלבים :
אבחנה רפואית מתחילה "בלקיחת האנמנזה (Anamnesis). האנמנזה הינה בירור תולדות המחלה של הפונה. בדרך כלל, האנמנזה תכלול בירור מפורט של ההיסטוריה הרפואית של החולה, זו הקרובה וזו הרחוקה כולל אירועים רפואיים מעברו וצמתים חשובים שיש בהם לתרום להבנת המקרה, רישום התסמינים שאובחנו אצל החולה לגבי אותה מחלה או חבלה עליה התלונן, ביצוע בדיקות נדרשות, על מנת שיהיו בפניו הפרמטרים הרפואיים העדכניים.
לאנמנזה הרפואית חשיבות רבה ותפקיד מכריע בקביעת האבחנה הרפואית וליצירת הקשר האישי שבין המטפל למטופל. אנמנזה תקינה צריכה לכלול , בין היתר : פרטים מזהים; תלונה עיקרית/ סיבת הפניה; המחלה הנוכחית; תולדות העבר, כולל: מחלות, ניתוחים, חבלות, אשפוזים, חיסונים וכו'; תרופות הנלקחות באופן קבוע; אלרגיות; הרגלים (כגון: עישון או להבדיל פעילות גופנית מאומצת); תולדות המשפחה; רקע סוציאלי; סקירה מערכתית. כמובן שאין הרשימה ממצה.
לעיתים לא ניתן להגיע לאבחנה מדויקת כבר בשלב הראשוני. במקרים אלה מצופה למצוא בתהליך הבירור הרפואי גם פעולות המלמדות על קיום אבחנה מבדלת. האבחנה מבדלת (Differential Diagnosis) הינה אפיון ראשוני של מחלה או פגם גופני בשיטת האלימיניציה – מיפוי הגורמים האפשריים להיווצרות סימפטומים רפואיים, שלילה של גורמים בלתי רלוונטיים והמשך חקירה והתחקות אחר הגורם מחולל ההפרעה. בדרך כלל האבחנה המבדלת תכלול מספר אפשרויות.
מטרת הבירור הרפואי הינה הגעה לאבחנה (דיאגנוזה). האבחנה הינה התהליך בו נקבע אופי המחלה או ההפרעה, על-פי הסימנים והתסמינים של החולה, הרקע הרפואי שלו, ואם יש צורך – בצירוף תוצאות בדיקות רפואיות (מתוך אתר: infomed.co.il). כחלק מתהליך האבחנה נעשית פעולה אינטלקטואלית חשובה של זיהוי וניפוי מידע שאינו תואם, ומניעת השפעתו על בניית הנחת-עבודה והערכתה.
פעולות אלה, הנעשות בכל תהליך של הסקת מסקנות, כרוכות בסכנת התעלמות או התכחשות מנתונים, ב"פרשנות-מתקנת" של ממצאים, או של הנחות-ביניים, הנעשית כדי להתאימם לנתונים. מכך יש להיזהר.
ארגון המידע הרפואי, מן ההיבט של פתרון בעיה או אבחנה, נעשה בארבע רמות:
תצפיות (observations) – יחידות מידע הנחזות כרלבנטיות.
יצירת קבצי מידע (facets or clusters of information) המרמזים על פירושים טרום-אבחנתיים.
בניית הנחות ביניים (interim hypotheses) – שהן הצעות לפתרון הבעיה.
קביעת אבחנה – רמת ההפשטה, או הריכוז המסביר את כל שברמות שמתחתיה.
בשלב הסופי של קבלת ההחלטה אנו עדים לתהליך קביעת האבחנה מצד הגורם הרפואי המטפל וקביעת דרכי הטיפול הנדרשות באותו מקרה.
לאחר אבחון הבעיה הרפואית עומדות בפני הרופא שתי חובות – חובת הטיפול בבעיה וחובת המעקב אחר מילוי הוראותיו והתפתחותה או היעלמותה של המחלה.
הנה כי כן, כי קבלת החלטה אם מקרה כזה אן אחר נכנס לגדר רשלנות באיבחון אינו פשוט ושירורתי. מדובר בהליכים מורכבים וקשים העוסקים ברפואה ומשפט ומומלץ לפנות לעו"ד העוסק בתחום זה בטרם תפעלו
ליעוץ, הכוונה וייצוג משפטי : 03-9511126
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
רשלנות באבחון סרטן המעי הגס
רשלנות באבחון מחלה אשר אילו הייתה מאובחנת במועד, סיכויי ההחלמה ממנה היו גבוהים הרבה יותר …
קרא עוד …רשלנות באבחון סרטן צוואר הרחם
במקרים מסוימים יגיעו למטופלת פיצויים בגין רשלנות רפואית בעקבות ניתוח כריתת רחם …
קרא עוד ….