דף הבית / מאמרים / תסמונת התעלה הקרפלית – CTS

תסמונת התעלה הקרפלית – CTS

מהי תסמונת התעלה הקרפלית – cts

אנשים שעובדים בעבודות נגרות , תפריה, מכונאות, הקלדה, מיכשור רוטט ועוד, עשויים לסבול מתסמונת התעלה הקרפלית . כדאי שתדעו ! המחלה יכולה להקנות לסובלים ממנה דרגת נכות שעשויה לזכות אותם בפיצוי כספי רב.

תסמונת התעלה הקרפלית TUNNEL CARPAL SYNDROME מתאפיינת בלחץ על העצב המדיאני שעובר דרך שורש כף היד עד לאגודל.

אלה שסובלים ממנה מתלוננים לא אחת על תחושת כאב, מגבלות בתנועה, הרגשת נימול בכף יד ובאצבעות ולעיתים גם הקרנה של כאב לזרוע ולכף היד.

תדמו לעצמכם כאב חזק בכל פעם שברצונכם להרים משהו עם הידיים, כשאתם אוחזים בספל, או שוטפים כלים – מטלה שהפכה קשה וכמעט בלתי אפשרית לפתע. תחשבו על לחץ בלתי פוסק בשורשי כפות הידיים, זרמים שלעיתים מלווים ברדימות אשר מופיעה סתם ככה – נשמע מבהיל, לא ? . כך חיים אותם אנשים אשר סובלים מתסמונת התעלה הקרפלית ונאלצים להתמודד מדי יום עם סיבוכיה

התסמונת משוייכת לאנשים העובדים בעבודות הדורשות הפעלה מסיבית של כפות הידיים ב בתנועות שחוזרות על עצמן, תוך מאמץ על שורשי כפות הידיים, או תנוחות המפעילות לחץ תמידי על השורשים. כך למשל, עבודות הדורשות שימוש במברג, עבודות הקלדה, עבודות עם מיכשור רוטט, עבודות שיוף ועוד….

חשוב לדעת, כי המוסד לביטוח לאומי לא מכיר באופן אוטומטי בתביעות אלה. הליכי הבדיקה בפניו הם מורכבים ולעיתים כוללים משלוח שאלונים וזימון לחקירות בפני חוקרי המוסד ומוטב לפעול בתבונה ולהכין היטב את התביעה הן מהפן המשפטי והן מהפן הרפואי.

אז מה דרגת הנכות שניתן לקבל

באחד המקרים טיפל משרדנו בתביעה של קלדנית שעבדה בעבודות הקלדה עשרות שנים ואובחנה כלוקה ב – CTS דו צדדי, בשתי כפות הידיים. על פי המסמכים הרפואיים של התובעת מדובר היה בפגיעה קשה ביותר עם עדות לתלונות על כאבים תכופים בהפעלת כפות הידיים, הגבלת תנועות, רגישות רבה במגע ותחושת נימול של אצבעות.  בדיקת EMG אליה היא נשלחה על ידינו אף הדגימה עדות לנזק בדרגה בינונית בשורשי כפות הידיים ותמכה בתלונותיה .

לנוכח המקרה, החליט משרדנו לפעול במסלול של הגשת תביעה להכרה בתאונה כפגיעה בעבודה לביטוח לאומי. התביעה אכן הוכרה, וועדה רפואית שדנה בעניין פסקה נכות רפואית לצמיתות בשיעור של % 15 . דרישתנו להגדלת שיעור הנכות לפי תקנה 15 התקבלה אף היא , ונכותה המשוקללת הועמדה על שיעור של % 19 , בגינה קיבלה פיצוי חד פעמי בסכום ניכר.

במקרה נוסף, טיפל משרדנו בתביעה של תופרת שאף היא לקתה בתסמונת תעלה קרפלית בשורשי כפות הידיים לאחר שעסקה עשרות שנים בעבודות תפירה . גם היא הופנתה לבדיקת EMG  שהדגימה פגיעה קשה בגיד מדיאני של כפות הידיים.

משהתבררה חומרת פגיעתה , בחר משרדנו להגיש תביעה להכרה בפגימותיה כבמחלת מקצוע . אכן, תביעה התקבלה וועדה רפואית אשר דנה בעניינה קיבלה את עמדת המומחה הרפואי שהגשנו ופסקה לה נכות רפואית צמיתה בשיעור של % 15 ומצאה להגדיל את נכותה בכרבע על פי תקנה 15.

במקרה אחר בו טיפל משרדנו דובר היה בנגר שעבד אף הוא שנים רבות עם מיכשור רוטט וכתוצאה מכך החל להתלונן על כאב ונימול בשורש כף יד ימין והאצבעות. בשל מצבו הוא נזקק לטיפול  רפואי ואובחן על פי בדיקת EMG כסובל מ CTS בשורש כף יד ימין בחומרה קשה עד כדי כף שהוא אף נאלץ לפהסיק לעבוד במקצועו.  במקרה זה הגיש משרדנו תביעה להכרה בנזק ממנו הוא סובל כמחלת מקצוע על דרף המיקרוטראומה . תביעתו התקבלה וועדה רפואית בפניה הוא הופיע בלווי משרדנו פסקה לו נכות משוקללת צמיתה בשיעור של  % 14.5 .

חשוב להבין – תסמונת התעלמה הקרפלית עלולה להופיע גם במגוון עבודות נוספות ולא רק אלה שנסקרו במאמר זה . כך למשל, אצל אנשים העוסקים בעבודות שיוף, עבודות מכניקה עדינה, כתיבה מרובה, מכונאות ועוד ….

כמה כסף אפשר לקבל

חשוב לזכור, כי במידה ותיפסק לנפגע נכות היא עשוייה לזכותו בפיצוי כספי.

כמובן, שאז נשאלת השאלה – כמה כסף אפשר לקבל ? התשובה לכך תלוייה בחוק הספציפי, מצבו הרפואי והתפקודי של הנפגע, הטיפולים להם הוא נזקק ושיעור דרגת הנכות שנפסקה.

אם נתייחס למקרה שלעיל, שאז בהתאם לחוק הביטוח הלאומי, נפגע עבודה יהא זכאי לתשלום "פיצוי" במידה ותיפסק לו נכות רפואית בשיעור של % 9 ומעלה. כאשר נפסקה לנפגע נכות עד לדרגה של % 19 הוא יהא זכאי לתשלום הקרוי, מענק חד פעמי.

שיעור המענק החד פעמי מחושב מגובה שכרו של הנפגע ברבע השנה שקדמה לתאונה. כך שאם שכרו של הנפגע עמד ברבע השנה שקדמה לתאונה על 10,000 ש"ח נטו לחודש והנכות הרפואית הצמיתה שנפסקה לו הינה % 15 , כמו במקרה שלעיל, גובה המענק החד פעמי עשוי להגיע לסך של 66,000 ש"ח לערך.

לעיתים, מצבו של הנפגע עדיין לא התגבש אך הוא התחיל לנהל את תביעתו בפני המוסד לביטוח לאומי . במצב זה עשויה גם להיפסק לו דרגת נכות לתקופה זמנית בתקופת החלמתו או אי כושרו- כך למשל בתקופה שלאחר ניתוח, או טיפול רפואי שיש בו להשפיע על מצבו הרפואי.

במקרים אלה, הוא יהא זכאי מלבד המענק החד פעמי שייפסק לו בסוף , אף לגמלה חודשית שסכומה יחושב על פי שיעור הנכות שתיפסק והיא עשויה לבדה לזכותו בעשרות אלפי שקלים נוספים .

 

שלחו לנו הודעה בוואטסאפ
סמרה ושות', משרד עורכי דין ונוטריון