רשלנות רפואית עשויה להיגרם בנסיבות שונות ובכל סוג של פעולה רפואית.
במקרים שבהם מדובר בחולה הנזקק לניתוח, חלות מספר חובות על הרופא המטפל טרם כניסתו של החולה לניתוח. על הרופא לספק לחולה את כל המידע על מהלך הניתוח והסיכונים הכרוכים בו וכן לבצע את הניתוח במיומנות ובדרך כפי שרופא סביר היה מבצעו.
מטופל שלא הוסברה לו על ידי הרופא מטרת הניתוחף קיומן של חלופות שונות לניתוח או דרך אחרת לביצועו, סיכויי ההצלחה של הניתוח והסיבוכים הנלווים אליו, ייחשב כמי שלא נתן הסכממ מדעת לניתוח ויוכל להגיש תביעה מתאימה לבית משפט על הנזק שנגרם לו.
רשלנות רפואית עלולה להתרחש בעת מתן טיפול רפואי לאם המצויה בהריון. כך למשל ,מקרה אפשרי של רשלנות רפואית שיכול להיגרם בשל אבחון מאוחר של בעיה רפואית אשר אילו הייתה מתגלית בשלב מוקדם לא הייתה גורמת לנזק ממנו סובלת האם או העובר.גילוי מאוחר יכול להיגרם בשל מגוון מצבים, כך כאשר הרופא לא דאג לביצוע של בדיקות רפואיות חיוניות בזמן הנכון ועקב כך התאחר הגילוי של הבעיה.
קיימים גם מקרים של רשלנות רפואית בלידה, אחד המקרים השכיחים ביותר הוא כאשר הרופא שגה בקשר לממצאי הבדיקות ובכך לא איפשר לקבל את הטיפול המתאים דבר שהוביל לגרימת נזק קשה לאם ולעובר.
רשלנות רפואיתלא פוסחת כמעט על אף תחום ברפואה אפילו במתן טיפולי שיניים. כך למשל, במקרים בהם הרופא המטפל העניק טיפול שיניים שלא הוכשר אליו הכשרה מתאימה, או ביצע את הטיפול ללא הסכמה מדעת של המטופל.
סופו של דבר , לא כל מקרה נופל לגדרה של רשלנות רפואית. קיימת חשיבות רבה לזהות את המקרה, הן מההיבט הרפואי והן מההיבט המשפטי, ולסווגו תחת אותם המקרים הנכללים בגדררשלנות רפואית.